Thuisonderwijs dag 13

Voor het eerst sinds ik 15 maart de wekker uitzette, worden we door het ellendige ding weer wakker gemaakt. De 6yo moet er echt wat vroeger uit, en dan hopelijk er ’s avonds vroeger ín! Die zomertijd helpt niet mee. Min twee graden als je je bed uit komt ook niet trouwens.
Ontbijtje maken. ‘Mag ik zonder korstjes?’ Ja is goed, kom je mee aan het huiswerk? Ja, hou je pyjama maar lekker aan.
‘Ik heb geen zin!’ Ja schat, dat zeg je tegenwoordig el-ke dag. Ik heb nóóit zin in koken. En ook nooit zin in de was en in stofzuigen, maar dat moet nou eenmaal gebeuren. Op school heb je nog nooit gezegd dat je geen zin hebt? Dit is nu toch ook een soort school schat.
Ik lees een berichtjes over een berenspeurtocht door de wijk. Vergeet zelf ook niet een beer voor je raam te zetten! En heb je al die leuke knutselwebsite gezien? Elke dag leuke ideeën om samen iets tofs met je kind te knutselen! Doen ze nu niet meer op school hè. Jammer. Nu echt zelf doen hoor, houden ze leuke herinneringen aan over! De paasknutsels zijn ook zó leuk! Ik heb ook nog een paar leuke paasrecepten voor je!
‘Mama kun jij daarbij?’ ‘Waarbij?’ ‘Aardbei! Whahaha! 1 april!’
We kunnen vandaag extra vroeg langs school om oud huiswerk af te leveren en nieuw huiswerk op te halen. Laten we dat maar gewoon doen. Doen vast meer ouders zo vroeg! Vorige week kwamen we nog vijf kinderen tegen onderweg. Nu nul. Niemand. Hmm, ik had gehoopt nog even wat volwassen gezichten te zien. Wat gesprekken op relatief niveau te voeren. Desnoods alleen maar naar andere volwassenen te lúisteren. De hele dag een 6-jarige in je oren is best gezellig, maar afwisseling is soms zó nodig.
Thuis nieuwe schoolprogramma’s installeren, want dat gaat volgens het A4’tje wat bij het nieuwe huiswerk zat vandáág in. O, inloggen lukt niet. Juf mailen. Juf nog een keer mailen, want ik had ook nog een vraag over het huiswerk. Op de klassenapp vragen of het inloggen bij de anderen wel is gelukt. Met drie ouders WhatsAppen en bellen om te zien waar de fout zit. Nou ja, hier heb je je contact met andere volwassenen! Nou niet over gaan zeuren. Al was is er de hele ochtend mee bezig en had dat minder gemogen. Tussendoor de 6yo via de oude manier bijstaan bij de lessen.
Samen de nieuwe lesboekjes bekijken. ‘Sommige kinderen hebben extra lesboekjes gekregen.’
Leuk, extra leesoefeningen, want je kunt al zo goed lezen. Nóg een extra rekenboekje naast het extra rekenboekje dat je al had, want je hebt duidelijk uitdaging nodig! Ja, nee, dat zegt de juf schat. We doen gewoon wat de juf zegt hè.
‘Liefje, je veter zit los!’
‘… ? …’
‘Haha, je hebt niet eens schoenen aan!’
‘Mama, je veter zit los! Whahaha, je hebt niet eens,… o, oké, jij hebt wel schoenen aan ja, maar je veter zit niet los! 1 April!’
Shit, fruit vergeten te geven! Vandaar dat ze zo zeurde om snoep. Nou ja, nu is het tijd voor boterhammen. Vanavond maar extra fruit bij het toetje.
Nee, nu wel je korstjes opeten. Oké, laat die ene maar liggen dan.
Nog steeds lukt inloggen bij het nieuwe online schoolprogramma niet. Ah, gelukkig zegt een mede-ouder dat het niet uitmaakt, er staat toch nog geen lesmateriaal op. Blijkbaar ging het tóch niet vandaag al in.
Kind nog even een kwartier laten lezen. Nee ik weet het, je vindt dat niet leuk, maar als je straks sneller kunt lezen, mag je misschien straks op school wel volledig in ‘zon’ werken. Of zou je dan nóg meer ‘uitdagende oefeningen’ krijgen? Nee, lezen onder tafel of in het donker met een zaklamp of onder een dekentje hoeft niet. Laat die leesbingo maar zitten. Ja, dat hoef je van mij helemaal niet meer te doen. Hoezo dat moet wel van de juf? Ik ben nu toch de juf? Zoek maar gewoon een fijn plekje uit om te lezen!
Inloggen lukt nog steeds niet. Juf roept dat ze het doorgeeft aan de ICT-afdeling. Wellicht lag het toch niet aan mij. Oké, dan is het na uren zoekwerk wellicht nú tijd om het los te laten.
Klassenjuf stuurt een bericht van de juf door: een beweegbingo met kekke opdrachten. Maken jullie er wel foto’s van, post het op het klassenprikbord, dan houden de kinderen onderling een beetje contact!
Een klasgenootje staat met zijn ouders voor het raam te zwaaien. Ze gingen even een frisse neus halen. Wij snellen naar de deur. Zij doen gauw stappen naar achteren. O ja, 1,5 meter. Leuk, dat je even een zwaairondje maakt! O ja, het was niet helemaal de bedoeling dat we de deur openden. Sorry, maar je bent de eerste volwassene die ik zié vandaag! Ja, ik snap dat je ook een zwaairondje wil doen schat, gaan we binnenkort ook echt doen, misschien in combinatie met de berenspeurtocht!
Nee, we vergeten niet te sporten! Op Zappsport is die voetballer met dat haar, je weet wel, hij doet toffe workouts met zijn zoon. Meedoen hoor! Wel in beweging blijven! Ja ja, tuurlijk!
Juf van groep 2 appt een tekenopdracht die geschikt is voor álle groepen. Superleuk én leerzaam.
Nog even buiten spelen. Ik neem een boek mee, kan ik even lezen. ‘Mama! Wil je duwen! / De tijd opnemen hoe snel ik dit parcours kan / Me helpen / Kijken! / Tikkie jij bent hem!’
Het boek haal ik 1,5 uur later ongelezen uit mijn tas.
Oei, geen boodschappen gedaan. Kind wil pannenkoeken. Ja, doen we, goed idee.
De vaatwasser wordt pas om half 5 uitgeruimd (en ingeruimd).
Pannenkoeken bakken. Ja, ga jij maar even voor de tv. In razend tempo samen gegeten. Nee, niet echt ontspannen. Ja fijn, nog een paar pannenkoeken over voor morgen bij het ontbijt. Even op de bank willen neerploffen, maar het is meer een vrouwen-in-de-overgang-squat: voor de bank staan en nét niet gaan zitten, want de 6yo wil nog even basketballen in huis. Hoe dan schat? O, de stoel is de basket. Oké dan. Ja, jij mag wél lopen met de bal. Nee, ik niet. Oké mijn doelpunt telt niet. Prima. Ja, jij hebt gewonnen. Nee pop, we gaan nu écht naar boven. Ja dat moet. Nee we gaan niet nog een spelletje doen. Oké, alleen een potje pesten dan. Ja ik weet het, je bent nog láng niet moe. Nee, je mag niet op de bank slapen. Ga nou maar gewoon slapen, je zult wel supermoe zijn! Niet? Oké, dan maar niet, ga toch maar slapen dan. Ja, ik blijf nog wel even bij je liggen. Nee, ik hoop ook niet dat er bij wie dan ook een kikker in zijn bil zit nee. Doe je nu je ogen dicht? Oké, de láátste vraag dan! Slaaptrusten!
O ja, ik had extra zenders op tv erbij gekregen. Omdat we allemaal extra veel thuis zijn en zeeën van tijd over houden. Hm, zo te zien alsnog niets op tv.
Ik zet de container aan de weg. Kom een moeder tegen die oud papier in de papiercontainer gooit. ‘Ik zoek maar gewoon dingen om te doen! Verveel jij je ook zo verschrikkelijk?’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *